Nákupy na Kubě

17.02.2018 00:20

Často se mě ptáte, jak budu na Kubě nakupovat? Jednoduše! Kubánský systém prodeje se v podstatě dělí na nákup v místní nebo "tvrdé" měně. Za pesos v "bodegas", kde Kubánci nakupují základní potraviny
a vyzvedávají si svůj příděl na potravinovou knížku. V obou měnách potom  na tržištích nebo u pouličních prodejců. V "tvrdé" měně můžete nakupovat v "tiendas", které nabízejí i dovozové zboží.

Každopádně ať už kdekoliv, nakupování je na Kubě vždycky zážitek. Nikdy nevíte, co objevíte, musíte tedy být stále připraven.Úlovky se objevují během dne a překvapí vás kdekoliv. Známý kubánský vtip říká: Kubánec se skládá ze čtyř částí - hlava, trup, končetiny a...taška! Bez tašky prostě nevycházejte z domu. Minulý týden jsem tuhle chybu udělala a cestou jsem potkala kamion z přilehlé vesnice. Zkuste shánět tašku na ulici nebo si vzít maso jen tak do ruky. Obojí je stejně příjemné. Když ovšem přijdete o malé sladké zákusky pouličního prodejce, už si dáte příště pozor a bez tašky nevyrazíte.

Na druhou stranu pouliční prodejci vám dovezou zboží až do domu. Žádný marketing, žádné objednávky. Od rána slyšíte píšťalku - jede cyklista s bednami čerstvého chleba anebo projíždí koňský povoz a kočí svým hlasitým projevem sděluje, co přesně má naloženo. Ke koloritu ulice prostě patří místí "pregoneros". Stačí vzít třeba kyblík a čokoládový zemědělec vám nákup postupně sesype na jednu hromadu. Rozhodně poznáte, co roste na stromě a co roste v hlíně. S čištěním si nikdo hlavu neláme, takže si koupíte také porci pravé kubánské zeminy. Kulturní šok jsem zažila při mém prvním pobytu. Vejce mi vyložili do igelitové tašky a domů jich dojela sotva polovina.

V místních "tiendas", oproti tomu vládne přísný režim. Obsluha hlídá u dveří a koriguje počet vstupujících zákazníků. Nekompromisně musíte uložit tašku do odkladiště a mezi regály smíte pouze s peněženkou. Kdo hlídá tašku? Někdo, kdo je zrovna poblíž. Nabídka je zde pestřejší a objevíte i dovozové marmelády, koupíte těstoviny anebo sýr či máslo. Pozor, ne všechno bude v jedné "tiendě". Někdy jich prostě musíte obejít několik, což ve 40C horku přece není žádný problém!

Závěr? Nakonec zjistíte, že toho moc nepotřebujete. A taky, že štěstí přeje připraveným. Takže vzhůru na nákupy, rozhodněsi to užijete!