Vítejte v automobilovém skanzenu!

05.03.2018 17:05

Vystoupíte na letišti a nevěříte vlastním očím. To, co jste viděli v televizních dokumentech, je tady.
Vítejte v automobilovém skanzenu.

Na Kubě prostě jezdí cokoliv. Svezete se starou "amerikou" z padesátých let anebo Ladou z roku 1970. Potkáte tu supermoderní limuzíny, které patří zde pracujícím cizincům, stejně tak jako koňský povoz místních farmářů. K tomu jízdní kola různé kvality, vozíky a motorky anebo kamiony předělané na autobus.

Taková stará limuzína vás ovšem může dokonale překvapit. Některé jsou vybavené moderními motory, klimatizací a uvnitř jsou úplně nové. Více je bohužel takových, které jsou v podstatě jen plechové skořepiny na kolech. Nemají třeba ani kličky na okna, ta jsou stále stažená. Všem dámám vždy říkám - neřešte účes, nemá to smysl. Dopadnete stejně jako Bridget Jones po jízdě v kabrioletu. Místní MHD funguje, ale nemá jízdní řád. Čekáte, až se dočkáte. Autobusy jsou vesměs čisté, obvykle s hlasitou hudbou a plně obsazené. Z toho plyne, že vlastní dopravní prostředek je nutnost a auto nebo motorka mají obrovskou hodnotu. Nedávno jsem na jednom domě objevila oznámení "vyměním dům za auto". Taková Lada z roku 1970 anebo i stará limuzína v žalostném stavu mají hodnotu cca 10-15tis euro. Dům s jedním pokojem na tom bude podobně. Nutnost se přemisťovat někdy Kubánce vede k tomu, že bezhlavě riskují. Viděla jsem pár na motorce, žena v podpaží malou autosedačku a na ruce zabalené miminko. Jedou. Co riskují, neřeší. Pohled to byl žalostný.

Dovoz aut není povolen, je potřeba využít maximálně to, co je. Už jsem se svezla v autě bez dveří, na korbě nákladního auta a koňský povoz mi vozí nákup. Baví mě ta jinakost, ale občas si zastesknu. Zejména v tzv. sdíleném taxi, které funguje v podstatě jako autobus. Má vymezenou trasu, pevně stanovenou cenu, zastaví kdekoliv a pobere 5 osob a jejich tašky, děti na klíně a kdo ví, co dalšího. Prostě se mačkejte, hlavní je, že jedete. To jsou chvíle, kdy mi moje bílé čisté autíčko moc chybí. Jako turista si to ale nenechte ujít! O tom je Kuba! Tělo na tělo, hlasitá hudba, horko a průvan, že se nemůžete nadechnout. K tomu různé vůně a nevůně ostatních cestujících. Zapomeňte na kontrolu emisí. Výfuky jsou od toho, aby z nich vyfukoval kouř!  Cesta v přepočtu stojí 10Kč. V porovnání s MHD je to drahota. Jízda autobusem vás vyjde na 1Kč a malým klimatizovaným na korun 5. Ve špičce je plně obsazené všechno, ať to stojí, co to stojí. Občas mám dojem, že Kubánec se stále někam přesouvá. Je to asi dané i tím, že nic nepořídíte na jednom místě, hodně se navštěvují a stále něco shánějí. V centru města můžete vyzkoušet bicitaxi nebo cocotaxi. Lidská nebo moto síla vás přesunou, kam potřebujete. Taxi pouze pro vás ani nedoporučuji. Ceny jsou evropské a navíc přijdete o ten pravý kolorit.Nejeli jste přece na Kubu kvůli pohodlí v taxíku.

Objevila jsem tu jeden zajímavý jev. Kubánci nebourají. V podstatě nevidíte dopravní nehodu. Každý si hlídá to své, a i když občas předvedou na silnici nevídané, prostě z toho vždy vyjdou dobře.

Tolik malý exkurz do dopravy v Havaně. O přesunu mezi městy zase příště. Zatím si zkuste odmyslet vlastní vůz, funkční metro, tramvaj a pevný jízdní řád a už jste jednou nohou tady! Vítejte v místní realitě. Automobilový skanzen je připraven vám poskytnout ty nejlepší služby a vy rozhodně neprohloupíte, když je přijedete vyzkoušet.